Fenomenul straniu prin care trec albinele în timpul eclipselor

de: Andreea Cuzub
11 10. 2018

În timpul unei eclipse totale de solare, majoritatea oamenilor sunt interesați să urmărească evenimentul spectaculos. Dar ce se întâmplă cu albinele?

De-a lungul anilor, oamenii de știință au profitat de fiecare ocazie pentru a studia comportamentul animalelor în timpul eclipselor solare. Știm că păsările și unii pești „trag pe dreapta”, cimpanzeii se adună pentru a arunca o privire, iar vacile își continuă activitățile ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Însă, până acum, nu s-au făcut prea multe pentru a afla cum reacționează albinele. Așa că cercetătorii de la Universitatea din Missouri au decis să profite de eclipsa totală din 21 august 2017 care a străbătut America.

Peste 400 de oamenii de știință și studenți au instalat 16 stații de monitorizare acustică în Oregon, Idaho și Missouri, pentru a asculta și înregistra orice albină. Sistemul care a fost testat de biologul Candace Galen era alcătuit din mici microfoane USB.

Când eclipsa s-a terminat, dispozitivele au fost duse la laboratorul cercetătorului, unde datele adunate au fost descifrate. În mod surprinzător, acestea au arătat că albinele au încetat să mai zboare și au devenit complet silențioase.

„Am anticipat, pe baza rapoartelor din literatura de specialitate, că activitatea albinelor va scădea pe măsură ce lumina va fi redusă”, a declarat Galen. Cu toate acestea, el a mărturisit că nu s-a așteptat ca schimbarea să fie atât de abruptă. Acesta credea că albinele ar continua să zboare până când era întuneric total și abia atunci s-ar fi oprit complet.

În toate cele 16 stații instalate, a fost înregistrată doar o singură albină care a bâzâit în timpul beznei totale. De asemenea, cercetătorii au spus că și comportamentul de dinainte și după eclipsă a fost unul special. Albinele au zburat mai mult timp, ceea ce Galen a interpretat ca o viteză mai mică a zborului.